fredag, januar 19, 2007

Folkesjælen

Ekstrabladet undersøgte i går folkesjælen. De havde været ude og snakket med nogen kendte mennesker om sagen med Urmageren i København !!. Urmageren skød, med rimeligt tungt kaliber, efter nogen røvere, som var bevæbnet og truet med en attrappistol ( Dette kunne urmageren jo selvfølgelig ikke vide), med våben han besad ulovligt uden våbentilladelse. Der var meget stor forståelsen for urmageren ageren og de fleste mente at skulle slippe straffri for at have lemlæstet, de 3 røvere. Denne såkaldte folkesjæl får også frit løb i denne artirkel. Man kan selvfølgelig godt følelsesmæssigt, forstår en sådan reaktion, hos en mand der er blevet røvet 7 gange og der kan måske være tale om nødværge. Men vores retssystem bygger jo på at i de tilfælde, hvor en medborger forbryder sig med anden medborger, så træder dette forhold ud af privatsfæren. Men skal i udgangspunktet ikke selv reagere eller ringe til sin svoger for at få hævn for denne udåd. Nej så træder staten og retsystemet ind eftersøger og fanger ( som regel) ugerringsmanden og straffer ham.

Dette er generelt en succesfyldt stragtegi. Det har bl.a betydet at folk ikke normalt ligger inde med et helt hjemmeværnslager af våben. At folk ikke skyder deres datter eller nabo ved en fejl ( Jo ofte forekommet i USA) og at en svensker kan ringe på ens dør og spørge om vej til Sorø ude at frygte at blive plaffe ned.

Nu tror redaktøren jo ikke på den såkaldte folkesjæl. Men jeg kan da huske reaktionerne sidste gang nogen foreslår at gribe ind og aflaste staten som den eneste dømmende og straffende organ i samfundet. Kan læserne også huske det. Ellers så se her. Hr. Labans foreslag om privat konfliktløsning og fastlæggelse af en erstatning ( de såkaldte blodpenge) blandt de berørte familer, var så generelt ikke noget for dem, som normalt abonnere på folkesjælen i blogland.
Faktisk var man meget oprørte over det man kaldte en middelalderlige tankegang. Folkesjælen er åbenbart elastisk.

Readktørens indstilling er selvfølgelig, at hvis urmagerens handling er udtryk for selvtægt så skal det strafffes hårdt, ligesom jeg selvfølgelig afviser Labans foreslag.




Fotomontage ved Notwas. Desværre kan vi ikke få billedet skrapt. Men teksten siger "Æd strøm din slimede sæk" og det har selvfølgelig ikke noget med noget at gøre.

Henrik Hansen

1 Comments:

At januar 19, 2007 9:09 PM, Anonymous Anonym said...

Folkesjælen og Steen og stoffers slimmonstere har i hver fald det til fælles at de mest befindes sig i fantasiens verden.

Men sådan noget med nødværge er jo spørgsmål om forsvarets magtanvendels står mål med den oplevede trussel, og alt sådan noget kedeligt noget.
Det har man heltigvis anklagemyndighed og domstol til at finde ud af og ikke en eller anden folkesjæl.

Men jo dejligt at sådan finde de mest tossepandet blogs og lade det være udtryk for folkesjælen (hvis eksistens man så benægter)

Mester hargi

 

Send en kommentar

<< Home